Når man køber et nyt hus eller anden fast bolig er det ofte ud fra en idé om, at det er dét hjem man skal blive gammel i. Når alderdommen så indtræder er det dog ikke unormalt, at der er en lang række ting man slet ikke har taget højde for i forhold til at alderdomssikre sit hjem.
Det skyldes blandt andet at førstegangskøbere ofte er i 30’erne (Kilde: Politiken.dk). Derfor er alderdommen altså langt væk på det tidspunkt hvor man er i gang med at købe boligen.
Samtidigt er antallet af plejehjemsboliger faldet meget over årene. Kombineret med et stigende antal ældre er der altså en forholdsvist stor sandsynlighed for at man rent faktisk kommer til at tilbringe seniortilværelsen i sin egen bolig.
At komme op i årene er imidlertid ikke uden problemer, og det stiller ofte en række behov til indretningen af ens bolig. Derfor har vi herunder samlet en række anbefalinger til ting du som potentiel boligkøber bør have i mente når du er på boligjagt.
Undgå boliger i flere plan
Selv for de mest friske af landets ældre bliver trapper før eller siden en udfordring. Derfor er det mest optimale et hus i ét plan. Der findes trappelifte og lignende på markedet som kan afhjælpe problemet. De er imidlertid forholdsvist dyre, så det bedste vil være at nøjes med ét plan.
Det hænger i høj grad sammen med at det ofte er soveværelserne der er placeret på 1. sal. Derfor er flerplanshuse ofte indrettet på en sådan måde, at man ikke ”bare” kan undlade at bruge overetagen hvis trapperne er blevet en forhindring.
Er der tilstrækkeligt med plads til at komme rundt?
Når det begynder at knibe med balancen har mange ældre stor gavn af at bruge en rollator – både indendørs og udendørs. Det kræver en del plads for at kunne komme rundt med en rollator – møblerne skal simpelthen stå længere fra hinanden end hvad der umiddelbart virker naturligt.
Derfor er det vigtigt at boligen ikke indeholder små gangarealer, og at der er mulighed for at have forholdsvist godt med gulvareal rundt om spisebordet, sofabordet og andre steder i boligen. Ved ikke at have for små rum bliver det nemlig lettere at komme rundt – også selvom det er blevet nødvendigt med en rollator.
Dørtrin kan give faldskader
I forlængelse af udfordringen med trapper er det værd at nævne, at nøjagtigt det samme gør sig gældende for dørtrin. Når balancen begynder at svigte tager man ofte også mindre skridt, og derfor udgør helt almindelige dørtrin tit en uforudset risiko.
Hvis ikke man løfter fødderne så meget ved hvert skridt er der nemlig en forholdsvist stor risiko for at snuble over dørtrinet. Samtidigt er de ret svære at komme henover hvis man går med rollator.
Mange nyere huse er heldigvis indrettet med niveaufri adgang mellem rummene. Det forholder sig anderledes ved ældre boliger, hvor der næsten altid er dørtrin i forskellige højder. Vælger du et hus med dørtrin kan du med fordel overveje at få et tilbud fra en tømrer på at udskifte alle dørtrinene med dækplader (også kaldet ”dørskinner”). Dækplader er en tynd aluminiumsplade som kan erstatte det almindelige trin, og som gør overgangen fra rum til rum niveaufrit.
Hvad med badeværelset?
Badeværelset er et af de rum i huset hvor der normalt er behov for flest hjælpemidler når man bliver gammel. Heldigvis er det primært ”løse” hjælpemidler, som kan tilkøbes senere. Det drejer sig for eksempel om støttegreb, som man altid kan sætte op på et senere tidspunkt.
Det kan dog være en fordel at der er brusekabine fremfor badekar. Risikoen for at falde er nemlig markant større når man skal træde op i et badekar end hvis man blot kan gå ind i en brusekabine.
Derudover er det ikke unormalt at have behov for at sidde ned under badning hvis man har svækket balance. Til det formål findes der et større udvalg af badestole til brug i brusekabiner end til brug i badekar. Derfor er der altså flere fordele ved at undgå badekar end man umiddelbart tænker over i første omgang.
Kræver haven meget vedligeholdelse?
Når man køber hus er det ofte for at få en have. Der er dog stor forskel på hvor meget gavn man har af ens have alt efter hvor i livet man er. Er man kommet op i alderen har havearbejdet tendens til at blive en besværlighed fremfor noget man nyder og kan slappe af med. Du behøver ikke nødvendigvis vælge et hus med en lille have – det vigtige er bare, at haven enten er eller kan indrettes på en måde der minimerer det løbende havearbejde. Derfor skal der altså ikke være for mange blomsterbede og andre små områder som hele tiden kræver opmærksomhed for at se pænt ud.
Vil du vide mere?
Denne vejledning er ment til blot at give en kort introduktion til emnet, så du er bedre klædt på til at vælge en bolig som også er velegnet når alderdommen indtræder. Det kan være svært at dække alle områderne i dybden. Derfor kan du med fordel følge med på bloggen hos LivetSomSenior, da de løbende udgiver relevante artikler om netop dette emne.