Man skal have et solidt fundament, før det man bygger ovenpå, bliver godt. Det ved alle med bare en lille smule byggeteknisk indsigt.
Ofte er det dog fundamentet, det basale og selve de bærende elementer, som bliver opfattet som kedelige og som det, man ikke gider bruge hverken tid, energi eller penge på, og det er synd.
Uanset hvilket boligprojekt man fifler med, bliver helhedsindtrykket bare bedre, hvis alt spiller – helt ned til fugemassen ved vinduer og døre, malingen på væggene og stikkontakterne.
Derfor er forstørrelsesglasset nu fundet frem, og fokus ligger på de ”kedelige” ting, som også er en del af boligindretningen, som ikke behøver være så kedelige endda, og som faktisk kan have en stor betydning for det samlede helhedsindtryk.
Fuge – hvorfor og hvilken?
Dem som har prøvet at udskifte døre eller vinduer selv, kender til fuge. Resten gør sikkert ikke, men fugen mellem dine døre eller vinduer holder ikke for evigt og kræver en vis portion vedligeholdelse.
Den såkaldte henholdsvis udvendige og indvendige fuge har til formål at holde både vand og vind ude af dit hjem, og står du foran en sådan opgave, skal du være opmærksom på, at den fuge, som passer bedst til dig, afhænger af flere ting; om du bor i en murstens- eller en træbolig, samt om du skal fuge omkring døre eller vinduer.
Bor du i et murstenshus, anbefales det, at du bruger en gammeldags kalkmørtelfuge, som i bund og grund er det samme som den fuge, der ligger mellem murstenene i et muret hus. En kalkmørtelfuge arbejder på samme måde og i samme tempo som dit murværk, og derfor er det det oplagte valg hertil,
Bor du derimod i et træhus, skal du som udgangspunkt vælge fugebånd til den udvendige fugning.
Derudover varierer din fugemasse også afhængig af, hvor på vinduet eller døren fugen skal ligge. I bunden af enten vindue eller dør er en fugemasse, som sprøjtes ind med en fugepistol, ideel, mens et såkaldt fugebånd er velegnet til resten af døren/vinduet.
Vælger man den forkerte fuge, kan det have store konsekvenser for både selve bygningskonstruktionen og døren/vinduet, og det anbefales derfor, at man altid konsulterer en professionel og orienterer sig på relevante hjemmesider med gode råd og vejledning.
Din maling
Mange har en mening til, hvilken farve malingen på væggene skal have. Helt hvide? Èn farvet væg? Eller noget helt tredje.
Uanset hvad man foretrækker farvemæssigt, er maling ikke bare maling. Der er billig maling, økologisk og miljøvenlig maling samt maling med tekstur, og dit valg vil uden tvivl påvirke helhedsindtrykket, hvorfor det kan være en god idé at tænke over, hvilken type maling man er mest til.
Den billige maling siger sig selv. Vil du gerne spare penge på malingen som udgiftspost, er det i høj grad muligt at få kvalitetsmaling til overskuelige priser. Har du ingen andre krav til din maling end farven, kan du sagtens gå efter at spare penge her.
Økologi er noget, som fylder meget i mange danskeres indkøbsvogne og bevidsthed, når det kommer til mad. Økologisk maling er dog ikke et ligeså udbredt fænomen, men det burde det måske være.
Kvalitetsmaling lavet af planter, mineraler og vand – uden kemikalier, miljøgifte og mikroplast giver et naturligt indeklima og -miljø helt uden de syntetiske skadestoffer, som vi er blevet trænet i at tage afstand fra i andre sammenhænge. Har du allergier, kan det også i høj grad betale sig at bruge penge på den økologiske maling.
Slutteligt skal den såkaldte kalkmaling fremhæves som en type maling, som giver et råt, unikt og personligt udtryk med forskellige teksturer, som viser sig afhængigt af måden, du stryger malingen på.
Stikkontakten som prikken over i’et
En stikkontakt er mestendels praktisk at have, men den kan altså også fungere som en reel del af indretningen og agere prikken over i’et i forhold til et rums øvrige elementer. Stikkontakter kommer i forskellige farver og designudtryk.
Elsker du retro, og er resten af dit hjem indrettet med unikke loppefund, er det oplagt at føre linjen videre i dit valg af stikkontakter.
Hader du hvid, og ville den klassiske stikkontakt være en regulær øjenbæ i dit hjem, er der også rig mulighed for at vælge en mat sort, mintgrøn, postkasserød eller en helt fjerde farve til dine stikkontakter. Det er helt reelt kun fantasien, som sætter grænser!
De små ting tæller
Som det forhåbentligt fremgår her, er intet for småt til at have en betydning. Det gælder både den praktiske, byggetekniske betydning som at vælge den helt rette fugemasse, så du undgår vand, vind og råd i dit hjem, og den mere udtryksmæssige betydning som henholdsvis din maling og dine stikkontakter.
Uanset hvor småt det er, og hvor du vælger at starte, kan det betale sig at gå til værks med tålmodighed og opmærksomhed. Et godt fundament betyder en god helhed!