Plankeborde er efterhånden at finde i flere og flere hjem i Danmark. Populariteten stiger i takt med at danskernes generelle interesse for indretning og design også stiger. Især er trenden lige nu den nordiske stil, særligt med naturlige kontraster til det minimalistiske hvide look i de fleste nye hjem.
Hertil finder mange plankebordene fascinerende, og med det naturlige, rå look, som de flotte planker giver, så er der intet at sige til, at flere og flere anskaffer sig denne type bord til hjemmet.
Prisen for et plankebord kan dog hurtigt løbe op afhængig af træsort, behandling og lignende. Derfor er der flere, der giver sig i kast med at lave deres helt eget plankebord – derfor var det oplagt for os at komme med nogle gode råd til dig, som vil have arbejdshandskerne på, lege snedker og kreere dit eget flotte plankebord.
Hermed kommer vi med 5 gode råd og de vigtigste ting, som du skal tænke over i forbindelse med gør-det-selv plankebordet.
Ydermere, så kan du på https://plankebord.dk/ finde en step-by-step guide, når du er klar til at gå i gang.
Sørg for du har det nødvendige udstyr
Inden du overhovedet i gang, så skal du sikre dig at have udstyret i orden. Selvfølgelig afhænger det af hvilken type bord du skal lave. Som minimum bør du dog overveje at have styr på og anskaffe følgende:
- Plankerne (naturligvis)
- Trælister til at holde plankerne sammen
- Afstandsklodser eller lignende
- Skruer
- Sav – eventuelt en rundsav
- En god slibemaskine – evt. en rystepudser / båndsliber
- Sandpapir – gerne i flere kornstørrelser
- Skruemaskine og skruetrækker
- Olie til behandling af plankerne
- Nogle gode pensler til oliebehandlingen
- Husk også en støvmaske og nogle beskyttelsesbriller
Så sørg for, at du minimum har ovenstående materialer og udstyr, så du ikke pludselig står og mangler midt i plankebordsprojektet.
Find de rette planker
Plankerne er naturligvis det vigtigste. Men hvad skal du gå efter? Der er mange træsorter, som hver især har forskellige egenskaber og dertil deres eget look.
Nogle af de mest populære planker er dog egetræsplanker. Dem går man aldrig galt i byen med. Træet er naturligt lyst og med den rette olie, kan du skabe mange forskellige udseender på plankerne, afhængig af din smag. Desuden er egetræ særligt hårdt og velegnet til at agere spisebord.
Af andre gode sorter kan nævnes; Douglas gran, fyrretræ og bøg. Douglas gran har en mere rødlig og mørk farve, mens fyrretræet er en gylden og lyst træsort. For at vælge den træsort til dine planker, som du synes bedst om og kan give dig det flotteste bord, så er det en god ide at få suget inspiration til sig. Tag ud og kig hos forhandlerne, spørg om træsorternes fordele og find den type træ og planke du ønsker.
Sørg også for, at de planker du anskaffer er tilpas tørre og er af fin kvalitet ift. evt. krumningerne og lignende.
Find den rette olie og behandling
Bordpladeolien du bruger, har enormt meget at sige i forhold til plankernes endelige udseende. For det er med til at give det endelige look. Men også her findes der flere muligheder. Du bør især overveje om du ønsker et lyst eller mørkt plankebord, og dermed hvilken slags olie du skal bruge. Her anbefales det også at rådføre sig med nogle fagfolk, som kan fortælle dig mere om mulighederne og hvad de enkelte olier gør for træet og bordets endelige udseende.
Naturolie eksempelvis, er meget populært at bruge, da det giver en flot, naturlig glød i træet. Alternativt kan man behandle bordet med sæbe for en mere ubehandlet farve.
Samling af bordet
Afhængig af det type plankebord du har valgt dig at lave, så er der oftest forskellige måder at samle det på. Som oftest er det simpelt og noget du selv vil kunne klare. Men det er vigtigt at du har lagt en plan for, hvordan bordet skal samles, inden du køber ind og går i gang.
Sørg for at nummerere dine planker, så du sikrer dig du får dem lagt rigtig når du monterer dem endeligt.
Nogle samler plankerne og dermed bordet via et passende antal brædder på tværs af plankerne på undersiden. Disse skrues op i og fastholder dermed planker og bordet. Sørg for plankerne vender med maven op – kig på åretegningerne, de skal helst ligne munden på en sur smiley, dvs. vende med årerne nedad.
Andre samler det ved at fixere plankerne. Dette kan gøre med T-jern profiler. Nogle gør dette, fordi træ er et levende materiale og kan bevæge sig og krumme sig i hele deres levetid. Disse profiler vil en smed nemt kunne hjælpe med.
Man kan også lave nogle bordben, som kan fungere som samlingsplader, altså i stedet for trælister eller jern-profiler. Men dette kræver de rette bordben, som du også skal huske at tage stilling til.
Overfladebehandlingen
Sørg for du har styr på den rette behandling og især den sidste efterbehandling. Når du olierer første gang, så lad det gerne tørre herefter i første omgang. Herefter kan du give det en gang til. Efter et par måneder, så er det også en god ide lige at give det en tredje gang – så er du sikret en god og holdbar behandling. Det vigtigste er bare, at du lader bordet tørre godt ind imellem oliebehandlingerne. Olien har nemlig ikke kun den effekt, at den skaber et bestemt udseende på plankerne. I lige så høj grad, er olien med til at beskytte bordet og sikrer en lang levetid på selve bordet.
Se også med på bolius.dk, som også har lavet en guide og med dertilhørende, forklarende videoer til gør-det-selv bordet.
Vi håber ovenstående kan hjælpe dig i mål med dit gør-det-selv projekt og gøre projektet lidt mere overskueligt. God fornøjelse!