“Græsset er altid grønnere på den anden side” lyder et gammelt ordsprog, men sådan behøver det ikke at være. Hvis du synes at din græsplæne ser træt og tynd ud, er det tegn på at den mistrives. Det kan du heldigvis nemt rette op på, hvis bare du griber det rigtigt an.
I dette indlæg får du eksperternes egne råd til hvordan du får en grønnere græsplæne, uden at haven skal graves op eller plænen anlægges på ny.
Klip græsset 1-2 gange om ugen på faste dage
En sund græsplæne skal typisk holdes i en længde på omkring 4 centimeter. Det kræver regelmæssig klipning i hele sæsonen, da græs har bedst af kun at få taget toppen. Det betyder at du i perioder kan være nødsaget til at klippe græsset flere gange om ugen, men i de fleste uger kan du nøjes med at klippe græsset en enkelt gang.
I de varmeste sommermåneder, hvor væksten er på sit højeste, kan du med fordel hæve klippehøjden til 5-7 centimeter. Det gør plænen mere modstandsdygtig over for perioder med tørke.
Når efteråret melder sin ankomst og græsset skal klippes for sidste gang, bør du gå efter en højde på mellem 4 og 5 centimeter. Dermed mindskes risikoen for svampevækst i plænen.
Hvis du synes det er svært at finde tid til at klippe græsset regelmæssigt og holde det i en optimal højde, kan du med fordel investere i en robotplæneklipper. De fås i mange prislejer, og de billigste modeller er faktisk ganske gode.
Det ses blandt andet i de nyeste testresultater. Robotplæneklipperen har også den fordel at afklippet græs fordeles ligeligt over hele plænen, så det fungerer som gødning. Flere almindelige plæneklippere kan også indstilles til bioklip, som også fordeler afklippet græs over hele plænen.
Kort fortalt:
- Klip græsset 4 cm. i foråret, 5-7 cm. om sommeren og 4-5 cm. ved sidste klipning.
- Klip græsset ofte, da det har bedst af kun at få taget toppen.
- Invester evt. i en robotplæneklipper, som kan klippe græsset flere gange ugentligt.
- Lad afklippet græs ligge.
Giv plænen gødning i foråret
For at give græsplænen de bedste vækstbetingelser, anbefales det at gøde i foråret. Du kan enten bruge en kunstgødning (NPK-gødning) eller en organisk gødning, som stammer fra dyr.
Vælger du en NPK-gødning anbefales en N-P-K blanding i forholdene 12-5-14 eller 14-3-18, hvilket vil sige at blandingen har højt indhold af kvælstof og kalium, samt mindre fosfat. NPK-gødningen virker kun i kort tid, så her anbefales at gøde i mindre mængder flere gange i løbet af sæsonen. Eksempelvis en gang i henholdsvis april, maj, juni og juli.
Vær dog opmærksom på, at gødning godt kan smitte af på tøjet og din plæneklipper. Det er en god ide at sortere dit tøj efter den rigtige vasketøjskurv. Se Danmarks bedste oversigt over vasketøjskurve hos Doc24.dk
Organisk gødning kan eksempelvis stamme fra køer, heste eller høns, og fås blandt andet i pilleform så de nemt kan fordeles jævnt over hele plænen. Organisk gødning har en længere virkning, og derfor kan du nøjes med at sprede det en enkelt gang i løbet af foråret.
Giv en topdressing hvis plænen er hårdt medtaget
Hvis din græsplæne eksempelvis er hullet eller ujævn, kan det være en god idé med en såkaldt topdressing. Denne består af 2 dele kompostmuld og 1 del sand, og du kan enten lave den selv eller købe en færdigblandet mængde efter behov.
Topdressingen bør selvfølgelig tilpasses din jord, så ovenstående blandingsforhold er kun vejledende. Er jorden eksempelvis meget lerholdig, kan du justere blandingen så den består af 1 del sand til 1 del kompostmuld, og hvis jorden er meget sandet kan du i stedet bruge 4-5 dele kompostmuld til 1 del sand.
Før du går i gang, bør plænen rives så jorden tilføres luft. Topdressingen strøs herefter ud i et tyndt lag over hele plænen, svarende til cirka 8-10 millimeter. Er der huller eller ujævnheder, kan du blande græsfrø i topdressingen og lægge et tykkere lag så plænen udjævnes.
Fjern mos og nedfaldne blade
Mos ses ofte i våde og skyggefulde områder af græsplænen, eksempelvis under træer eller på områder hvor bygninger skygger for solen det meste af tiden. Her kan det helt udkonkurrere græsset, hvis ikke du fjerner det.
Mos kan fjernes på flere måder:
- Med en mosfjerner, der river mosset i stykker og samler det op.
- Med en rive, som fjerner dødt mos og vender det øverste jordlag så rødderne luftes.
- Med en tromle, som du kører over mosset en gang om ugen.
Det bedste er dog at fjerne selve årsagen til at mos i første omgang dukker op, hvilket eksempelvis kan gøres ved at beskære store træer eller buske der skygger for sollyset. Der findes også specielle typer græs, som er særligt velegnede til såning på områder med sparsomt sollys. Disse er mere modstandsdygtige over for mos.
Nedfaldne blade bør aldrig få lov at ligge i større bunker over længere tid, da de kvæler græsplænen. Dette er især vigtigt at have fokus på i løbet af efteråret, hvor blade kan blæses rundt og typisk lægger sig i små bunker rundt omkring langs hjørner og kanter. Sørg for at opsamle bladene hvor der er mange, eller kør plæneklipperen over dem så de hakkes i småstykker og findeles over hele plænen – det giver nemlig ekstra næring til græsset.
Hav tålmodighed med plænen
Sidst, men ikke mindst, er det en god idé at have masser af tålmodighed med din plæne. Græs er generelt meget sejlivet, og der skal meget til at slå det ud. Når først det har fået lov at etablere sig og de rette vækstbetingelser er til stede, forbliver din græsplæne flot og indbydende.
Det kræver blot at du væbner dig med tålmodighed, da græsset typisk er 6-8 uger om at reetablere sig.
Er plænen meget medtaget, fyldt med ukrudt eller mos, kan det også være en god idé at leje en vertikalskærer og kratte hele det øverste lag op. Dermed rives ukrudt, mos og andre uønskede elementer med op, mens græsrødderne blot luftes og giver bedre betingelser for vækst. Din plæne vil se farlig ud lige efter du har været i gang med vertikalskæreren, men en måneds tid efter vil din græsplæne fremstå grønnere og tættere end før.
Læs mere om græsplænen i Bolius’ græsplæne-sektion.